Той коментира темата след серия срещи в Брюксел в Европейската народна партия и в Европейската комисия, предаде БНР.

"Темата за Венета Марковска само беше маркирана и не води до нещо, на което си заслужава да отделяме голямо внимание", каза Цветанов. Той добави, че няма нито един официален документ от Брюксел към София по този казус, а само въпрос на български журналист и отговор на ЕК. "Това, което знаем официално, е, че в последния си доклад от юли самата ЕК записа, че следващият ще е след края на 2013 г., заяви още министърът.

От ЕК коментираха лаконично срещата му със заместник-генералния секретар Мишел Серво. Говорителят на Комисията Марк Грей каза, че тя е била поискана от българската страна. Били са обсъждани организираната престъпност и номинациите за ключови позиции.
"Отбелязваме постигнатото от България срещу организираната престъпност. Отбелязваме също така последното развитие в процеса на номиниране. Сега от българските власти зависи да направят съответната проверка на изразените тревоги по отношение на почтеността", каза още Грей и отрече да е коментирано ще има ли допълнителен мониторинг в доклад.

Извънреден доклад няма да има, сигурен е лидерът на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол. Според него няма защо, тъй като ЕС има достатъчно проблеми с други страни, но не и с България, която той похвали за добрите икономически резултати.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев препоръча новите членове на Конституционния съд, "които са безпроблемни", да се закълнат бързо. "С изключение на г-жа Марковска, бих препоръчал всички останали да се закълнат, за да може съдът да работи в нормален състав", каза той в отговор на въпрос дали Венета Марковска трябва да се оттегли като член на КС след критиките и сигналите срещу нея, предаде БТА.

"Колко време тя самата ще реши да изчаква, по каква процедура, кой трябва да се произнесе, това е нейно лично решение", допълни Плевнелиев.
Той обаче посочи, че отвъд личното решение на Марковска за него е важно Конституционният съд да може да работи, тъй като в момента е в намален състав и в невъзможност да взима решения. Затова има нужда и от много бързо решение, а не от административни процедури и протакания.

"В Конституцията пише, че в Конституционния съд трябва да влязат най-достойните, най-чистите, с много високи морални критерии хора. Това, че в обществото има такива сериозни съмнения е вече проблем сам по себе си, но не съм аз този, който ще посочи "да" или "не" в казуса с г-жа Марковска", каза още президентът.
Той изрази надежда, че съдийката сама за себе си ще прецени, както и че парламентът добре е изяснил всички аргументи по казуса.

По-рано Венета Марковска изпрати писмо до председателя на Конституционния съд, в което заявява, че ще поиска веднага от прокуратурата проверка на информацията, изнесена в сигнала срещу нея. Тя декларира, че ще положи клетва след резултат от проверката и отпадане на съмненията в нейната репутация.
Тя вече изпрати писмо до министъра на вътрешните работи и главния прокурор, с което поиска да бъде издирен соченият за автор на сигнала срещу нея Георги Тонев Колев и да бъде уведомена за адреса му.
Цветан Цветанов заяви, че МВР ще направи всичко възможно в кратки срокове да установи автора на сигнала, но подчерта, че това ще е много трудно.